"Ωραίο είναι εκείνο που πηγάζει από μια εσωτερική ψυχική αναγκαιότητα. Ωραίο είναι εκείνο, που είναι εσωτερικά ωραίο."

Wassily Kandinsky

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Wassily Kandinsky (1866-1944)

Από την Αναγέννηση στο Μοντερνισμό

Μήπως οι πρωτοπόροι της Αναγέννησης με τις ιδιοφυιείς καινοτομίες τους δεν οδήγησαν την Τέχνη στο μέλλον;

Σήμερα γυρνάει ο νους στον μεγάλο πρωτοπόρο του 20ου αιώνα τον Wassily Kandinsky που ανέβασε τη ζωγραφική στο επίπεδο των καθαρά εκφραστικών μέσων διαγράφοντας το αντικείμενο από την εικόνα, όπως ο ίδιος λέει.

Ο ίδιος πάλι ονομάζει τον εαυτό του"ζωγράφο,εργάτη των γραφικών τεχνών και συγγραφέα". 

Ο Kandinsky με τη χρωματιστή ευαισθησία, τη μουσική διάθεση, την εσωτερική καλλιέργεια και την πνευματική του δύναμη αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης τέχνης

"Kandinsky, himself an accomplished musician, once said “Color is the keyboard, the eyes are the harmonies, the soul is the piano with many strings. The artist is the hand that plays, touching one key or another, to cause vibrations in the soul'.”





                                  Wassily Kandinsky-Arnold Schonberg ( 3 piano pieces)

Δύο ήταν οι ομάδες του εξπρεσιονισμού στις αρχές του 20αι, η Γέφυρα( Die Brucke) και ο Γαλάζιος Καβαλάρης( Der Blauen Reiter) στον οποίο πρωτοστάτησε ο Kandidsky.

Και οι δύο ομάδες διεύρυναν από εικαστικής απόψεως το φαινόμενο της απάρνησης των γνήσιων ανθρώπινων συναισθημάτων από μια κοινωνία που ήθελε, κατά τη γνώμη τους, "εξαγνισμό".
Ο Kandinsky με ζωηρά χρώματα και με επιθετικές πινελιές άσκησε,όπως και οι περισσότεροι εκπρόσωποι του εξπρεσιονισμού, έντονη κριτική στην κοινωνία της εποχής επιθυμώντας την αλλαγή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου