"Ωραίο είναι εκείνο που πηγάζει από μια εσωτερική ψυχική αναγκαιότητα. Ωραίο είναι εκείνο, που είναι εσωτερικά ωραίο."

Wassily Kandinsky

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Και πάλι στη ζωγραφική.. Λίγα λόγια για τον Ιμπρεσιονισμό



Γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στη Γαλλία μεταξύ 1860 και 1900 και φυσικά ήρθε για να μείνει και να εντυπωσιάσει!

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για Ιμπρεσιονισμό στη ζωγραφική;
Εννοούμε τα έντονα χρώματα, τις μικρές και συχνά εμφανείς πινελιές και την έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός που χαρακτηρίζουν τους πίνακες καλλιτεχνών όπως του Corot, του  Monet, του Sisley, του Renoir.

Τα έργα τους ανακαλούν στη μνήμη ισχυρές εντυπώσεις φωτός, χρώματος και σκιάς. Οι ιμπρεσιονιστές ήθελαν να απομακρυνθούν τόσο από την παραδοσιακή προοπτική όσο και από τη χρήση μοντέλων. Τους άρεσε να παρατηρούν τη φύση και να δημιουργούν στην ύπαιθρο φεύγοντας από το κλασικό εργαστήριο που ζωγράφιζαν μέχρι τότε οι καλλιτέχνες.

Δικαιολογημένα οι συντηρητικοί κριτικοί αντιμετώπισαν το ρεύμα αυτό ως κίνδυνο για την καλλιτεχνική παράδοση, γιατί ο ιμπρεσιονισμός ανέτρεψε πολλές ακαδημαϊκές συμβάσεις.

Monet, "Le jardin de Monet, les iris", 1899-1900

Την εποχή εκείνη, βέβαια, λίγοι ήταν οι διανοούμενοι και οι συλλέκτες που αποκτούσαν έργα των ιμπρεσιονιστών και οι κριτικές εναντίον τους όλο και αυξάνονταν. Οι πρώτες εκτιμήσεις της κριτικής έφτασαν μόλις την τελευταία δεκαετία του αιώνα, όπου και αναγνωρίστηκε η σημασία του Ιμπρεσιονισμού για τη γέννηση της μοντέρνας ζωγραφικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου